Siasatan dan Keadilan: Tragedi Kemalangan di Meru, Ipoh

Sebuah tragedi yang mengejutkan berlaku di sekitar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jati, Meru, Ipoh, tengah hari tadi, apabila seorang pelajar Tingkatan Lima dikatakan maut selepas motosikal yang dipandu olehnya dilanggar oleh kereta yang dikendalikan oleh seorang pegawai polis. Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Yahaya Hassan, mengesahkan bahawa pegawai polis berkenaan telah ditahan dan akan menjalani proses permohonan reman esok untuk siasatan lanjut.

Mangsa tragedi ini ialah seorang remaja lelaki berusia 17 tahun, Muhammad Zaharif Affendi Muhd Zamrie, yang juga merupakan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Kejadian tersebut menyebabkan kematiannya di tempat kejadian, sementara pegawai polis berusia 44 tahun itu tidak mengalami sebarang kecederaan.

Siasatan akan dijalankan mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, dan turut melibatkan aspek jenayah di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang berkaitan dengan kesalahan mematikan orang atau membunuh. Hasil bedah siasat ke atas mayat mangsa menunjukkan kecederaan bahagian dada dan abdomen akibat kemalangan jalan raya.

Dalam kenyataan malam ini, Ketua Polis Daerah Ipoh menegaskan bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan melindungi sesiapa termasuk pegawainya sendiri sekiranya terdapat bukti yang kukuh. Beliau juga meminta orang awam untuk tidak membuat spekulasi yang boleh mengganggu siasatan atau menimbulkan kegusaran awam.

Yahaya turut mengajak orang awam yang menyaksikan kejadian atau mempunyai maklumat berkaitan untuk berhubung dengan pegawai penyiasat kes, Inspektor Jong Pit Chiao, melalui talian 016-8849163.

Kejadian ini mencetuskan keprihatinan dalam masyarakat dan menimbulkan soalan mengenai keselamatan jalan raya serta tanggungjawab pegawai polis dalam menjalankan tugas mereka. Masyarakat diingatkan agar memberikan kerjasama penuh dalam siasatan ini demi keadilan dan keselamatan bersama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*