Keputusan Ujian Negatif! Pegawai Kanan Polis Terlepas Daripada Dakwaan Dadah!

Ipoh: Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri, mengumumkan hasil ujian air kencing pegawai kanan polis yang ditahan berhubung kes kematian seorang pelajar lelaki di Jalan Taman Jati, Meru, sebagai negatif dadah. Keputusan ini diperoleh selepas saringan ujian urin pada lelaki berkenaan, yang ditahan pada Jumaat lepas.

Ujian urin yang negatif telah mengesahkan bahawa pegawai berpangkat Deputi Superintenden tersebut tidak terlibat dalam penggunaan dadah. Selain itu, polis juga telah mengambil sampel darah dan masih menunggu keputusan daripada pihak patologi.

Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri meminta orang ramai untuk tidak membuat andaian negatif berhubung siasatan kes tersebut, terutama di media sosial. Beliau menekankan perlunya memberi ruang kepada polis untuk menjalankan siasatan tanpa sebarang prasangka.

“Saya baca semua yang tular di media sosial, kononnya polis akan melindungi suspek kerana dia pegawai kita. Tuduhan itu fitnah dan tidak benar sama sekali,” katanya.

Pegawai berusia 44 tahun itu kini dalam tahanan selama tiga hari bermula Sabtu sehingga Isnin depan. Beliau bertugas di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah.

Kejadian tragis berlaku pada Jumaat, sekitar jam 12.30 tengah hari, di mana seorang pelajar lelaki, Muhammad Zaharif Affendi Muhd Zamrie, 17 tahun, yang merupakan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jati, maut selepas motosikalnya dikejar dan dilanggar dari arah belakang sebuah kereta.

Difahamkan kejadian tersebut berkait dengan keadaan tidak puas hati pemandu kereta berkenaan terhadap mangsa yang membuat kecoh dengan motosikal sebelum tragedi berlaku. Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri menyeru semua pihak memberi kerjasama dalam menyediakan maklumat yang boleh membantu siasatan ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*