Perjuangan Rumah Tangga: Datuk Red Menolak Penceraian, Adira Kekal Pendirian

Datuk Adnan Abu, atau dikenali sebagai Datuk Red, mengekalkan keputusan untuk tidak melepaskan isterinya, Adira Suhaimi, walaupun dalam proses penceraian. Peguam syarie, Muhammad Akmal Amzan, mengesahkan bahawa Datuk Red masih berhasrat mempertahankan rumah tangganya, dan anak guamnya juga ingin mengekalkan hubungan kerana masih sayang kepada isterinya.

Meskipun proses lantikan Jawatankuasa Penyelesaian Keluarga (JKP) berlangsung di mahkamah syariah, Datuk Red dan Adira tidak hadir dalam prosiding tersebut. Mengikut maklumat dari peguam, mereka masih menentang keputusan untuk bercerai. Mahkamah, walaupun membenarkan tempoh penyelesaian selama tiga bulan berbanding dengan bantahan untuk enam bulan, menetapkan 5 Mac 2024 sebagai tarikh untuk mengemukakan laporan JKP.

Walaupun Datuk Red ingin mengekalkan rumah tangganya, Adira kelihatan tetap berazam untuk meneruskan penceraian. Ini mencerminkan perbezaan pendirian di antara pasangan tersebut. Mahkamah menekankan pentingnya untuk tidak melengahkan proses, dengan harapan penyelesaian boleh dicapai dengan sebaik mungkin. Kedua-dua pihak dikehendaki mengemukakan laporan JKP pada tarikh yang telah ditetapkan, dan ini menambahkan cabaran dalam perjalanan penyelesaian perkahwinan yang semakin kompleks.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*