Kontroversi Komentar Hetty Koes Endang di Konsert ASGV – Datin Alyah Menyeru Penghargaan Usaha

Konsert akhir All Stars Gegar Vaganza (ASGV) menyaksikan detik kontroversi apabila penyanyi terkenal, Datin Alyah, mengeluarkan luahan di Instagram selepas mendengar komen kontroversial dari salah seorang juri tetap, Hetty Koes Endang.

Dalam luahannya, Alyah, atau Noor Hasliah Abu Hassan, 42 tahun, meminta penggemar untuk tidak membandingkan penampilannya dengan sahabatnya, Siti Nordiana, yang juga menyanyikan lagu ‘Kisah Hati’ pada malam tersebut. Dalam kenyataannya, Alyah berkongsi bahawa dia telah berusaha keras untuk memberikan yang terbaik dalam menyampaikan lagu tersebut dan menyeru agar usaha mereka dihargai.

“Saya kongsi semula semua mesej nama saya sebab sokongan yang diberikan buat saya sebak. Tapi janganlah jatuhkan sahabat saya. Saya yakin dia pun sudah berusaha keras nak beri yang terbaik. Mohon jangan bandingkan kerana kami sahaja tahu rasa sakit itu,” katanya.

Ketegangan bermula setelah Hetty Koes Endang memberikan pandangan bahawa nyanyian Siti Nordiana lebih baik berbanding dengan penampilan Alyah. Sejurus selepas komen itu, peminat mula menyalurkan rasa kurang senang mereka di media sosial. Banyak yang berkongsi semula video prestasi Alyah di Anugerah Juara Lagu ke-26, mengklaim bahawa Alyah telah memberikan penampilan yang jauh lebih baik.

Alyah mengakui rasa terkejut dan terkedu dengan pandangan Hetty, terutama kerana tidak menjangka komen sebegitu dari seorang juri. “Saya hadir malam tadi (ASGV) untuk sokong sahabat yang menyanyikan lagu saya. Walaupun dikejutkan dengan situasi yang buat saya terkedu sehingga tak tahu nak beri reaksi. Saya hanya mampu tersenyum,” ujarnya.

Penggemar Alyah turut mengecam komen Hetty Koes Endang, mendakwa bahawa komen tersebut boleh menjatuhkan kredibiliti Alyah sebagai seorang penyanyi yang berbakat. Video nyanyian Alyah sebelum ini juga mula menjadi viral di media sosial, menambahkan kepelikkan kepada kontroversi yang berkaitan.

Kontroversi ini membuka ruang perbincangan mengenai perlunya pemberian komen yang lebih berhati-hati oleh juri-juri konsert popular. Peminat dan pihak media turut menunggu tindakan lanjut dari pihak pengurusan ASGV dan Hetty Koes Endang.

Sejauh ini, kejadian ini menjadi perbualan hangat dalam dunia hiburan tempatan, sementara peminat menyokong penyanyi kesayangan mereka dan menuntut keadilan dalam menilai bakat penyanyi-penyanyi terkenal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*